Flosarska zbirka

Tistim, ki so živeli z reko in skusili kako trdo je bilo nekoč življenje flosarjev in plovcev, pa smo leta 2001 posvetili v spomin Flosarsko zbirko, ki je razdeljena na dva sklopa. 

Prvi se deli na čas prve polovice 20. stoletja in še nekaj let po drugi svetovni vojni ter pripoveduje o življenju in liku splavarja, njegovi noši in opremi, o vsakdanjiku na splavu in o trgovini z lesom in zaslužku, ki ga je to delo prinašalo. 

Drugi del zbirke pa kaže na tehniško dediščino splavarjenja. Prikazana je izdelava splava, različne vrste teh plovil ter njihovi posamezni elementi. 

Razstava je ob projekciji nekaterih intervjujev s še živečimi splavarji in tistimi, ki so splavarjenje doživljali kot otroci ali žene in dekleta ter filma Flosarji še bolj zanimiva in vredna ogleda. 

Zbirko, ki je bila izdelana z veliko truda in je čedalje bolj zanimiva tudi za mlajšo generacijo, pa si je do sedaj ogledalo že veliko število zgodovine željnih obiskovalcev. Prisotni so turisti iz prav vseh koncev Slovenije, ogromno pa je tudi tujcev; skupine, posamezniki, društva. Tako so se na primer v lanskem letu navduševali nad zbirko obiskovalci iz Amerike, Londona, Slovaške, Nizozemske, Nemčije, Hrvaške, Belgije, Kanade in Francije.
Obiskovalci so prisotni skozi vse leto, sezona pa je seveda v juniju, juliju in avgustu, saj je muzej povezan s prireditvami, ki potekajo v tem času.